Tuchthuis Augmented Reality

Bezienswaardigheden
Urban vibes

De tentoonstelling Tuchthuis AR wil het Tuchthuis toegankelijk maken aan de hand van augmented reality en kunst. Augmented reality voegt via je telefoon of tablet een laag toe aan de realiteit. Zonder een voet binnen te zetten in het gebouw maak je kennis met de architectuur van Laurent-Benoît Dewez en de intrigerende verhalen.

De tentoonstelling Tuchthuis AR bezoeken?

Tuchthuis AR kan je volledig gratis en op elk moment bezoeken. De kunstwerken en augmented reality-punten bevinden zich op het terrein aan de oostvleugel van het Tuchthuis (Correctiedreef). Richt de camera van je telefoon of tablet naar de zwart-witte vierkanten en ervaar de animaties, 3D-modellen, de verschillende soundscapes en een luisterverhaal. Om de audiowerken te beluisteren breng je best een koptelefoon of oortjes mee.

Lange, duistere gangen, traliewerk, kleine cellen, piepende deuren, nauwelijks daglicht, wilde begroeiing, graffiti van getormenteerde gevangenen, de holle echo van voetstappen en veel duiven. Het 18e-eeuwse Tuchthuis van Vilvoorde was oorspronkelijk een heropvoedingsgesticht voor landlopers, bedelaars en jonge diefjes; in de volksmond sprak men van ‘de correctie’. Vanaf 1871 werd het een militaire instelling en dat bleef het voor zo’n 100 jaar. Vandaag is het deel van een prestigieus stadsvernieuwingsproject. In het gerenoveerde rechtergedeelte zijn een hotel en verschillende verenigingen ondergebracht. Maar de oostvleugel van het gebouw heeft zijn originele staat bijna volledig bewaard. Het Tuchthuis kent een boeiende geschiedenis van verhalen over dwangarbeid, overbevolking, pyromanie, ontsnappingen en een beroemde architect die van fraude werd beticht. Helaas kan je het Tuchthuis niet zomaar bezoeken.

Zeven jonge kunstenaars werden geselecteerd via open call. Het gaat om Rachel Daniels, Jago Moons, Stan Lievens, Freya van Nieuwenhuysen en Ditte Jacoby, Monica Ruiz Loyola en Magali Hertoghe. Zij ontdekten samen met curatoren Jannes Lambrecht en Lucas Dewulf het gebouw en de rijke geschiedenis. Ze werken met audio-opnames, het archief, gevonden voorwerpen en hun eigen fascinaties. Het resultaat is een multidisciplinaire tentoonstelling op het terrein rond het Tuchthuis, waarbij augmented reality in dialoog gaat met architectuur, anekdotes, erfgoed en kunst.

Alle info over het project en de kunstenaars vind je op de website: www.tuchthuis.be.

Naar top