Fobrux 'Landmarks' (2023) door Ilke Gers. Droneshots door Luuk Kramer

Border Buda

Stad in vernieuwing
Cultuur & Erfgoed

Van 20 tot 22 juni 2025 vindt het laatste hoofdstuk van Border Buda plaats met een driedaags kunstenfestival. The Woman Who Thought She Was a Planet wordt gecureerd door Els Silvrants-Barclay en omvat installaties, filmvertoningen, performances, live radio, concerten en een erfgoedluik. Het nieuwe radiostation Radio Fantôme, bestaat uit een reeks live en opgenomen uitzendingen. Deze bouwen voort op drie jaar onderzoek binnen Border Buda, met bijzondere aandacht voor het lokale erfgoed en de toekomst van Buda. Het programma start met een eerste live-uitzending op 10 juni door studenten radio van het RITCS. Het radioprogramma loopt verder tijdens het driedaagse festival eind juni en tijdens het slotevenement in het najaar. Naast de vele artistieke interventies opent Border Buda tijdens het festival ook de deuren van het iconische Fobrux-gebouw aan de Schaarbeeklei. In Buda Bxl ontdek je een erfgoedtentoonstelling, en aan de Budabrug vieren we met veel plezier haar 70ste verjaardag.

Het volledige programma is vanaf eind mei te vinden op: www.borderbuda.be.

Over Border Buda

Border Buda is een driejarig cultureel project met de focus op het Buda-gebied dat zich uitstrekt over Machelen, Vilvoorde en Brussel. Buda is een industriële zone, met daverende vrachtwagens, ongeorganiseerde architectuur, woekerend onkruid en een rijke, complexe geschiedenis. Helaas is Buda een blinde vlek voor veel bewoners van de drie aangrenzende gemeenten. Border Buda wil dit gebied verkennen met als doel de blik terug op Buda te richten en er opnieuw een ontmoetingsplek van te maken.

Border Buda ging van start in 2023 met de inhuldiging van het kunstwerk Landmarks van Ilke Gers. De eerste editie van het project richtte zich op artistieke installaties in de publieke ruimte; centraal stonden het rijke erfgoed en de vervoersassen die mee de identiteit van Buda vormen. De eerste tentoonstelling in de wijk, Speed Equals Distance over Time, was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen 13 kunstenaars en de curatoren Anna Laganovska en Koi Persyn. Sommige werken werden tijdelijk geïnstalleerd, andere permanent. De lokale partners, firma en Buda Bxl, realiseerden ook een interventie gekoppeld aan hun locatie. Veel van de kunstwerken zijn nog steeds in het gebied te vinden en een bezoek waard.

Via deze kaart kan je de werken uit de tentoonstelling van 2024 die nog in Buda staan opzoeken: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1W1As7zH3YN0L21p7REH2PTkmuZtdkoA&usp=sharing.

De eerste editie lanceerde ook het sociaal-culturele traject Het Be(h)lang van Buda, dat zich richt op het fascinerende erfgoed en de geschiedenis van het gebied.

Border Buda wordt gefinancierd door een meerjarige bovenlokale subsidie van de Vlaamse Overheid en de stadsbesturen van Vilvoorde, Machelen en Brussel die het initiatief namen, met bijkomende steun van de provincie Vlaams-Brabant en de lokale partners firma, Buda Bxl en GC De Linde, alsook steun van RITCS, POM, VGC en de verschillende individuen die het project dragen en ondersteunen.  

Off the beaten track’ is in tijden van massatoerisme vooral een marketingcliché dat net iets te kwistig wordt rondgestrooid. Maar kunstenparcours Border Buda mag dat label wel met recht en reden claimen.” (aldus De Tijd).

Stratenplan

Naar top